Lastensuojelun avohuollon tukitoimena voidaan järjestää myös koko perheen sijoitus perhe- tai laitoshoitoon (lastensuojelulaki 36 § -37 §, Finlex). Sijoituksen on tarkoitus olla kuntouttava.

Kuntouttava sijoitus voidaan toteuttaa esimerkiksi lastensuojelulaitoksessa tai päihdehuollon hoitolaitoksessa, jossa on mahdollisuus monipuolisiin perhekuntoutuspalveluihin. Koko perheen sijoittaminen perhehoitoon on myös mahdollista.

Perhekuntoutusta voidaan antaa myös raskaana olevalle päihteitä käyttävälle naiselle syntyvän lapsen terveyden turvaamiseksi. Sijoitus hoitoon ja kuntoutukseen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Perhekuntoutus Suomessa

Koko perheen sijoitus laitosyksikköön eli perhekuntoutus on Suomessa melko uutta. Se on kehittynyt 1990-luvun puolivälistä lähtien osana kuntien lastensuojelua. Vuonna 2005 tehdystä kuuden suurimman kaupungin perhekuntoutusselvityksestä löytyi noin 20 erilaista perhekuntoutuksen toteutustapaa.

Perhekuntoutusta oli tarjolla laitoksessa tapahtuvana ympärivuorokautisena ja päivämuotoisena kuntoutuksena. Lisäksi oli tarjolla laitoksen yhteydessä olevia perheasuntoja, joihin perheille tarjottiin tehostettua tukea. Perhekuntoutus tapahtuu laitosympäristössä, joka erottaa sen asiakkaan kotona tapahtuvasta perhetyöstä.

Perhekuntoutus työmuotona soveltuu hyvin osaksi lastensuojelun avohuollon työskentelyä sekä huostaanoton lakkautustyöskentelyä. Sen on käytännössä todettu olevan tehokas apu myös tilanteissa, joissa on olemassa kodinulkopuolisen sijoituksen riski, mutta perhe on motivoitunut perhekuntoutukseen ja perhekuntoutusta on oikea-aikaisesti mahdollista perheelle tarjota.

Myös ehkäisevän lastensuojelutyön työmuotona voidaan käyttää ainakin päivämuotoisia kuntoutusmuotoja yhteistyössä jonkun muun hallintokunnan esimerkiksi päivähoidon tai neuvolan kanssa. Tällöin perhekuntoutusta toteutetaan ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Perhekuntoutuksessa tarjotaan kuntouttavaa toimintaa koko perheelle suunnitellusti ja tavoitteellisesti. Sen tavoitteena on lasten kasvuolosuhteiden turvaaminen, vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä ja perheen omien voimavarojen vahvistaminen. Perheenjäsenten välisen vuorovaikutuksen tukeminen erilaisin toiminnallisin menetelmin, arjen taitojen harjoittelu ja säännöllisen päivärytmin vakiinnuttaminen ovat koko perheen kuntoutuksen kulmakiviä.

 

Tässä siis sanotaan että on vapaaehtoista niinpä on vapaaehtoista tosiaan jos ajatellaan että lapsesi sijoittaminen jatkuu vieraassa perheessä ja näet lastasi per vko kerran. Tuonne on lähes pakko mennä mikäli haluat olla lapsesi kanssa. Toinen asia mikä on hankala on se että työssä et voi käydä ja kelan kuntoutusraha on erittäin vaikeaa saada. Itselläni käsittely on kestänyt  nyt 3 kk ja vieläkään ei ole rahoja kuulunut. Tuli päätös vähimmäismaksusta mutta se ei ollut oikea.